Onze brandvertragende behandeling
Om houtproducten brandvertragend te behandelen maakt Hestus gebruik van Burnblock®. Een bewezen, duurzaam en gecertificeerd proces waarmee houtproducten tot Euro-brandklasse B (B-s1, d0) bereiken.
In het kort zorgt het brandvertragende middel ervoor dat zuurstof niet bij het brandbare materiaal (hout) kan komen, waardoor vuur zich niet verder kan ontwikkelen. Geen zuurstof betekent geen vuur.
Door de hitte van een brand en de afwezigheid van zuurstof verkoolt de buitenste laag van het behandelde hout. Dit proces heet pyrolyse. De verkoolde schil produceert geen grote vlammen, waardoor het vuur niet verder verspreidt.
Stap 1: De intake
Wanneer we het hout ontvangen op onze locatie in Arnhem wordt het gecontroleerd, gemeten en gewogen. Na de intake wordt het hout opgelat. Dit doen we om ervoor te zorgen dat het brandvertragende product het hout overal goed bereikt tijdens het proces.
Wil je graag weten welke houtsoorten wij direct brandvertragend kunnen behandelen? Bekijk dan de classificatietabel.
Stap 2: De voorbereiding
In de bovenste opslagtank van onze installatie bevindt zich een mengsel van water en brandvertragend middel. De verhouding van dit mengsel wordt aangepast op basis van het gewicht, de houtsoort en de hoeveelheid hout dat door het proces gaat. Op deze manier gebruiken we altijd de juiste hoeveelheid brandvertragend middel.
Stap 3: Het proces: impregnatie
Zodra het hout in de autoclaaf is geladen wordt lucht uit de afgesloten ruimte getrokken. Hierdoor komt de ketel onder vacuümdruk te staan. Dit zorgt ervoor dat de poriën van het hout zich openen, en het middel goed in de lege cellen van het hout trekt. Hierna wordt de autoclaaf gevuld met de juiste verhouding water en brandvertragend middel. Om ervoor te zorgen dat het middel dieper in het hout dringt wordt de druk in de ketel in vijf stappen opgevoerd. In totaal duurt dit hele proces tussen de twee en vier uur.
Zodra het hout verzadigd is met brandvertragend middel wordt de ketel leeggepompt. Overgebleven emulsie gooien we niet weg. Het restant vormt de basis voor de juiste formule van de volgende batch. Zo voorkomen we verspilling.
Stap 4: Drogen en nazorg
Na het proces is het hout volledig doorweekt. Om te garanderen dat het brandvertragende middel in het hout blijft en het hout niet vervormt is een gecontroleerde droging van belang. Dit gebeurt in onze droogkamer, waar het hout gedurende twee weken geleidelijk terug droogt naar een ideaal vochtgehalte. Tot slot wordt het hout opnieuw gewogen voor kwaliteitscontrole en gereedgemaakt voor verwerking.
Meer weten van ons?