In ons kenniscentrum vind je antwoorden op veelgestelde vragen. Ook is dit een plek voor handige downloads, zoals certificaten en testrapporten.
Kun je hier niet het antwoord op je vraag vinden? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.
Download hier handige informatiebladen van Hestus.
Uiteraard vinden wij het belangrijk om garantie geven dat onze brandvertragende behandeling veilig en natuurvriendelijk is. Bekijk hier onze certificaten.
De kosten voor het brandvertragend behandelen van hout is afhankelijk van de houtsoort en hoeveelheid. Door een offerte aan te vragen ontvang je een prijsopgave van de behandeling.
We ontvangen de bestelling graag via het contactformulier.
Voor een prijsopgave kun je eenvoudig een offerte aanvragen.
Burnblock® is een natuurvriendelijke, zeer effectieve en niet giftige brandvertrager. Het poeder bestaat alleen uit natuurlijke substanties en is volledig veilig voor mens, dier en natuur. Burnblock® poeder voorkomt dat zuurstof het behandelde materiaal bereikt. En geen zuurstof, dan ook geen vuur.
Wil je meer weten over het werkzame bestanddeel van onze brandvertragende behandeling, bekijk dan: Burnblock.
Nee, het werkzame bestanddeel van onze brandvertragende behandeling is Burnblock poeder. Dit product bestaat uit 100% natuurlijke ingrediënten en brengt geen schade aan mens, dier en natuur. Het product heeft het Cradle to Cradle Gold®-certificaat en is de meest duurzame optie in de markt.
De brandvertragende behandeling van Hestus verkleurt het hout niet*. Omdat het brandvertragende middel in de vezels van het hout gaat zitten, is er optisch geen tot zeer weinig verschil met onbehandeld hout. Het is wel mogelijk dat door de brandvertragende behandeling de vergrijzing van het hout wat later optreedt dan bij houtdelen die niet brandvertragend zijn behandeld. Het is aanbevolen daar bij het ontwerptraject rekening mee te houden.
* Hout is een natuurproduct en kan van nature kleurverschillen hebben.
Het behandelde hout dat uit het proces komt bevat veel vocht. Snelle veranderingen in temperatuur kunnen ervoor zorgen dat vocht snel of traag uitloogt. In een droogkamer wordt het hout daarom geleidelijk gedroogd, en kan de behandeling goed in het hout trekken. Het drogen duurt gemiddeld twee weken.
Met de brandvertragende behandeling van Hestus bereikt het hout B-s1, d0. In geval van brand betekent het dat het dan zeer moeilijk brandbaar is, dat sprake is van geringe rookproductie, en geen productie van brandende delen is.
Bouwmaterialen worden ingedeeld in Euro-brandklassen, om de brandveiligheid ervan te kunnen duiden. Het wordt altijd aangeduid met een combinatie van letters en cijfers. De eerste letter beschrijft de brandbaarheid van een materiaal.
De letter s beschrijft de rookvorming (Smoke) van het materiaal. Het is opgedeeld in 3 categorieën.
De letter d (Droplet) zegt iets over de brandende druppels en delen die ontstaan in geval van brand. Deze vormen een direct gevaar voor mensen en zijn veroorzakers van mogelijk nieuwe brandhaarden elders.
Je kan ook brandvertragend hout kopen bij Hestus. Dit doen wij in samenwerking met duurzame partners.
De houtsoorten die door Hestus brandvertragend worden behandeld, zijn getest en voldoen aan brandklasse B. Tijdens deze tests, uitgevoerd volgens de zogeheten SBI-methode, is gebruikgemaakt van een standaardopstelling: een niet-brandbare achterconstructie (klasse A1/A2), een houten regelwerk (brandklasse D), en hout behandeld met BurnBlock®. Deze opstelling dient als referentie voor het toepassen van het materiaal aan gevels. Wil je hier meer over weten? Lees dan onze whitepaper.
Het hout dat door Hestus brandvertragend is behandeld, mag alleen onder specifieke voorwaarden worden verwerkt om te garanderen dat het blijft voldoen aan brandklasse B. Deze voorwaarden zijn gebaseerd op de resultaten van brandtesten en de daarbij gebruikte testopstellingen. Indien het hout niet volgens deze richtlijnen wordt toegepast, vervalt de geldigheid van de brandklasse.
Voor een overzicht van de toepassingsvoorwaarden en beperkingen, raadpleeg tabel 3 in onze whitepaper Testwijze en toepassing, waarin de Field of Application-matrix is opgenomen.
Brandveiligheidseisen gelden vaak niet alleen voor individuele materialen, maar voor de gehele constructie, zoals een buitenwand. Het is daarbij niet vanzelfsprekend dat losse materialen die aan de eisen voldoen, in combinatie ook dezelfde brandveiligheid garanderen. Om dit aan te tonen, kun je een brandveiligheidsspecialist een onderbouwing laten maken of een test laten uitvoeren: de zogeheten SBI-test (in een end-use applicatie). Bij deze test wordt de volledige gevelopbouw getest, in plaats van alleen de buitenste bekleding.
Bij risico op brandoverslag gelden strenge eisen voor de snelheid waarmee vuur zich over de gevel mag verspreiden. Volgens de NEN 6068-norm (brandoverslagberekeningen) moet minimaal 95% van de gevel voldoen aan brandklasse B om snelle branduitbreiding te voorkomen. Gevelopeningen vormen een uitzondering en moeten minimaal aan brandklasse D voldoen.
Voor een volledig overzicht van de benodigde brandklassen, raadpleeg tabel 1 in onze whitepaper Testwijze en toepassing.
Hestus kan verschillende standaard houtprofielen brandvertragend behandelen. Op basis van beschikbare tests en rapporten is vastgesteld welke profielen geschikt zijn voor toepassing. Raadpleeg tabel 2, ‘Standaard profileringen’, in de whitepaper Testwijze en toepassing voor meer informatie.